Saturday, January 31, 2015
Why the Finns are smarter than us - in Finnish
Amerikka ei ole paras maa maailmassa, että olisi jyrkästi kiistetty joidenkin kansalaistemme, jotka vahvasti uskovat "American poikkeusasema". Ollakseen täysin tarkka, mutta yksikään maa on maailman paras kaikessa, koska se on lähes mahdotonta.
Amerikka on melko hyvä paikka elää, ja olemme maailman johtava useilla aloilla.
We have the largest economy maailmassa, olemme paras paikka maailmassa innovation, meillä on paras (ja kallein) defense department maailmassa, olemme sidoksissa (Myanmar!) siitä, most generous country in the world, we have 18 of the world’s 25 top universities, ja amerikkalainen kulttuuri (elokuvat ja musiikki) on suosittu lähes kaikkialla.
Ironista kyllä, vaikka meillä on joitakin parhaista yliopistoista maailmassa, se on meidän koulutusjärjestelmän että kaukana muusta maailmasta. Verrattuna 40 muut kehittyneet maat,we rank 17th, far below the number 1 country, which is Finland.
Yllättäen koulutusjärjestelmämme ongelmat johtuvat siitä, että we also lead the world in another area - teen pregnancies.
Meidän hinta on 1792 syntyneiden määrä miljoonaa naisille alle 20 on huomattavasti suurempi kuin maa, joka on numero 2, Slovakia, joka on 1121 syntynyttä kohti miljoonaa. Suomessa n määrä teini raskaus on 288 miljoonasosaa.
Johtuen siitä, että nämä varhaisnuoret ovat todennäköisemmin pakko elää köyhyydessä, olemme # 34 maailman kannalta child poverty, johtuu siitä, että 23% meidän lapsista elää köyhyydessä.Paras maa maailmassa, kun se tulee lasten köyhyyden?
Suomessa, jossa lasten köyhyysaste 3%
Lasten köyhyyden vähentämiseksi maamme paitsi parantaisi meidän koulujärjestelmä, se parantaisi myös taloutemme.Lasten puolustus rahasto on arvioinut, että lapsuuden köyhyys maamme maksaa talous $500 billion a year. Se on lähes kaksi kertaa niin paljon kuin BKT Suomessa, joka on 41st largest economy in the world - mutta maailman paras koulujärjestelmä.
Johtuen siitä, että todella paljon noista varhaisista raskauksista suunnittelemattomia tapahtumia, nuoret tytöt astumassa äitiyttä eivät yleensä saa asianmukaista äitiyshuollon, mikä johtaa epätavallisen high number of premature births.
12% meidän syntymät ovat ennenaikaisia, kaukana pahin osuus kuin missään muissa kehittyneissä kansakunta.Paras maa maailmassa (4%) on Valko-Venäjä, mutta Suomi ei ole kaukana jäljessä, 5,5%.
Lapset, jotka ovat syntyneet ennenaikaisesti on suurempi todennäköisyys fyysisen ja psyykkisen vammoja, ja suurempi taipumus käyttäytymisongelmia, mikä tekee niistä vaikeampi kouluttaa. Tämän seurauksena vaikka meidän koulujärjestelmä oli maailman paras, olemme jo takana kahdeksan palloa, kun lapsemme tulevat päiväkoti.
Kansallinen K-12 koulujärjestelmä on parasta, että se on koskaan ollut, mutta et ikinä tiedä, että puhumalla keskimääräinen amerikkalainen, minkä vuoksi olemme yrittäneet lukuisia "uudistuksia" vuosien varrella, joista yksikään ei ollut erittäin onnistunut . Valitettavasti molemmat puolueet ovat syyttää, koska George Bushin No Child Left Behind on pääosin kahdennettu Barack Obaman Race yläosaan.
1) Lahjakortit ja charter koulut (erityisesti voittoa charter koulut) eivät ole oikea ratkaisu, sillä ne siirtää varoja julkisista kouluista, jotka ovat jo rahoitetaan valtion lainsäätäjille, jotka mieluummin antaa verohelpotuksia yrityksille kuin investoida tulevaisuuteen johtajia. Arizona on erinomainen esimerkki väärä painopisteistä, koska valtio on perinteisesti ollut yksi pahimmista klo rahoittamalla sen koulujärjestelmään. Lisäksi sillä on suurin osuus kansakunnan (15%) sen lasten charter kouluissa, mikä tarkoittaa sitä, että valtion ei charter julkiset koulut saavat 15% vähemmän rahoitusta kuin ne muutoin saada.
2) Sulkeminen kouluissa ei ole oikea ratkaisu, sillä koulut eivät voi parantaa, jos ne ovat kiinni. Kun uusia kouluja avataan korvaamaan vanhat koulut, ne eivät yleensä paremmin kuin edeltäjänsä.
3) "Parent laukaista" menetelmät eivät toimi, koska ne muuttavat mitä pitäisi osuuskunta kokemus joka on vastakkainasettelua.
4) Jatkuva testaus tulosten lukemisessa, matematiikassa ja tiede ei ole paras ratkaisu myöskään, koska ne vie varoja muita elintärkeitä kursseja, joita ei voida testata, kuten taidetta, kirjallisuutta, maailmanhistoria, vieraan kielen, yhteiskuntaoppi, liikunta, ja taloustiede.Maa, joka on paras koulujen maailmassa, Suomessa, ei anna kansallisia testejä matematiikan, luonnontieteiden ja lukeminen kunnes sen opiskelijat ovat astumassa college.
5) Hyökkäävä opettajien ammattiliittojen ja demonisointi opettajat (naurat, Scott Walker?) On todella luu otsikkona idea, koska se demoralizes ammattitaitoiset opettajat, johtaa kasvuun luokkakoot, ja aiheuttaa korkeamman liikevaihdon maustetaan veteraanien kuin tapahtuisi muutoin .
Miksi Suomessa on parhaat koulut maailmassa? On olemassa useita syitä, mutta tässä on muutamia niistä:
1) Muiden Pohjoismaiden (Norja ja Ruotsi) Suomessa on kestävään pitkän aikavälin investointeja ja priorisointi varhaiskasvatuksen kehittäminen, ja universaali esikoulu on yhteiskunnallinen normi.
2) Vuonna 1970 Suomessa uudisti koulutusjärjestelmässä. Se nosti työhönottovaatimukset sen opettajakorkeakoulujen, joten ne niin valikoiva, että nykyään vain 10% niistä, jotka soveltavat hyväksytään. Suomessa, opettajat ovat arvostettuja, ja ovat niin arvostettu kuin lääkärien.
3) Suomessa ei käytä tositteita tai charter koulujärjestelmä, ja suomalaiset ylpeillä että on olemassa hyviä julkisia kouluja jokaisessa kaupungissa, kaupunki ja kylä
4) Suomessa ei anna opettajille tulospalkkio, ja ei käytä järjestelmää palkintoja ja rangaistuksia, että teemme.
5) Jokainen lapsi Suomen koulujärjestelmä saa yhden aterian päivässä koulussa, ja jokaisessa koulussa on lääketieteen ammattilainen henkilöstön.
6) Suomen opettajat eivät saa kuljettaa aseita kampuksella, mutta se on käytäntö, joka on permissible in 18 of our states.
Meidän julkinen koulutusjärjestelmä ei ole ilman toivoa, ja se voi vähitellen tehdä paremmin, jos otamme joitakin järkeä vaiheita. Alkajaisiksi voimme seurata Suomen johtoa ainakin joillakin alueilla, ja ainakin yksi idea (universal esikoulu) on saanut joitakin pitoa viime vuosina.
Voimme myös vaatia, että ihmiset, jotka johtavat meidän koulutusjärjestelmät ovat päteviä työhönsä. Arizonan nykyinen intendentti Public Instruction ei ole astetta koulutuksessa, ja hänen ainoa opetuskokemus tulee lasimaalauksia luokka, joka hän kerran opetti. Hänet valittiin pääosin johtuu hänen tukea Tea Party, ja hän täpärästi ammatillinen kouluttaja, joka oli paljon enemmän päteviä tehtävään.
Hänen välitön edeltäjä valittiin lähinnä johtuen tukea organisaation, joka toimii charter koulut. Kuten hänen seuraajansa, hän ei ole asteen tutkinto, ja hän ei ole koskaan opettanut luokkaa tahansa.
“Just Say No” ei onnistunut iskulause aikana meidän sota huumeita, ja se on yhtä tehoton, kun se tulee teini raskaus. Valtio maamme että on alhaisin teini syntymät on New Hampshire, joka on täysi-ikäisyys 18, ja pakolliset syntyvyyden oppiminen alkaa peruskoulun. Valtio, joka on korkein teini raskaus korko, Mississippi, on täysi-ikäisyys 16, ja ei ole pakollista seksuaalivalistusta tai sukupuolitauti koulutus. Kun seksuaalikasvatus opetetaan, se asettaa erittäin tärkeäksi raittiutta. Mississippi, teachers are not allowed to discuss the use of condoms, vaikka 76% Mississippi teini raportoi seksiä ennen loppua lukion.
Monet viittaukset artikkelissa edellä ovat peräisin kirjan nimeltä "Reign of Error", kirjoittanut nainen nimeltä Diane Ravitch. Tällä hetkellä hän on tutkimus kasvatustieteen professori New Yorkin yliopistossa, ja hänet nimitettiin National Assessment hallintoneuvosto presidentti Bill Clinton vuonna 1997 ja 2001. "Reign of Error" on hänen 11. kirja koulutuksesta, ja se on lukemisen arvoinen, vaikka vaikka sen lukuisat tosiasiat ja luvut tarkoittavat, että se ei ole nopea lukea useimmat meistä.
Kuten monet kulttuurit,the Finnish culture can provide us with many proverbs.
Yksi, joka on erityisesti koulutukseen liittyvät on tämä:
"Maailma on hyvä opettaja, mutta se veloittaa valtava maksu."
Sunday, January 25, 2015
Why the Finns are smarter than us
America is not the best country in the world, a fact that was forcefully brought home by actor Jeff Daniels on an episode of "The Newsroom":
the most honest 3 minutes on television
This fact would be hotly contested by some of our fellow citizens, who strongly believe in “American exceptionalism”. To be perfectly accurate, though, NO country is the best in the world at everything, since that’s virtually impossible.
America IS a pretty good place to live, and we ARE a world leader in a number of areas.
We have the largest economy in the world, we are the best place in the world for innovation, we have the best (and most expensive) defense department in the world, we are tied (with Myanmar!) for being the most generous country in the world, we have 18 of the world’s 25 top universities, and American culture (movies and music) is popular just about everywhere.
Ironically, even though we have some of the best universities in the world, it is our education system that lags far behind the rest of the world. In comparison to 40 other developed countries, we rank 17th, far below the number 1 country, which is Finland.
Surprisingly, our educational problems stem from the fact that we also lead the world in another area - teen pregnancies.
Our rate of 1792 births per million to women under 20 is significantly higher than the country that’s number 2, Slovakia, which has 1121 births per million. Finland’s rate of teen pregnancy is 288 per million.
Due to the fact that those young teens are more likely to be forced to live in poverty, we are #34 in the world in terms of child poverty, due to the fact that 23% of our children live in poverty. The best country in the world when it comes to child poverty?
Finland, with a child poverty rate of 3%
Reducing child poverty in our country not only would improve our school system, it would also improve our economy. The Children's Defense Fund has estimated that childhood poverty in our country costs the economy $500 billion a year. That's nearly twice as much as the GDP of Finland, which has the 41st largest economy in the world - but the world's best school system.
Due to the fact that an awful lot of those early pregnancies are unplanned events, the young girls about to enter motherhood don’t usually receive proper prenatal care, which results in an unusually high number of premature births.
12% of our births are premature, a far worst percentage than any other developed nation. The best country in the world (at 4%) is Belarus, but Finland isn’t far behind, at 5.5%.
Children that are born prematurely have a higher likelihood of physical and mental disabilities, and a higher propensity to behavioral problems, which makes them more difficult to educate. As a result, even if our school system were the best in the world, we’re already behind the eight ball when our kids enter kindergarten.
Our national K-12 school system is the best that it’s ever been, but you’d never know that by talking with the average American, which is why we have tried numerous “reforms” over the years, none of which have been very successful. Sadly, both political parties are to blames, since George Bush’s No Child Left Behind has essentially been duplicated by Barack Obama’s Race to the Top.
1) Vouchers and charter schools (ESPECIALLY for profit charter schools) are not the proper solution, since they divert funds from public schools that are already under funded by state legislators, who would rather give tax breaks to businesses than invest in its future leaders. Arizona is a prime example of misguided priorities, since the state has historically been one of the worst at funding its school system. In addition, it has the highest percentage in the nation (15%) of its children in charter schools, which means that the state’s non charter public schools receive 15% less in funding than they would otherwise receive.
2) Closing schools is not a proper solution, since schools can’t improve if they are closed. When new schools are opened to replace the old schools, they generally don’t perform better than their predecessors.
3) “Parent trigger” methods don’t work, since they transform what should be a cooperative experience to one that is confrontational.
4) Continuous testing of results in reading, math, and science isn’t the best solution either, since they divert resources from other vital courses that can‘t be tested, such as art, literature, world history, foreign language, civics, physical education, and economics. The country that has the best schools in the world, Finland, doesn’t give national tests in math, science, and reading until its students are about to enter college.
5) Attacking teachers unions and demonizing teachers (are you listening, Scott Walker?) is a truly bone headed idea, since it demoralizes professional teachers, leads to an increase in class sizes, and causes a higher turnover of seasoned veterans than would occur otherwise.
Why does Finland have the best schools in the world? There are a number of reasons, but here’s a few of them:
1) Like other Nordic countries (Norway and Sweden) Finland has a sustained, long term investment and prioritization of early childhood development, and universal pre-school is a societal norm.
2) In 1970, Finland overhauled its educational system. It raised the admission standards for its teacher education colleges, making them so selective that today only 10% of those who apply are accepted. In Finland, teachers are highly respected, and are as highly esteemed as those in the medical profession.
3) Finland does not use vouchers or a charter school system, and Finns boast that there are good public schools in every city, town, and village
4) Finland does not give its teachers merit pay, and does not utilize the system of rewards and punishment that we do.
5) Every child in the Finnish school system gets one meal a day in school, and each school has a medical professional on staff.
6) Finnish teachers are not allowed to carry guns on campus, but it’s a practice that is permissible in 18 of our states.
All of the Nordic countries excel in an area called the Social Progress Index. Finland comes in at #7 on the most recent list, and the United States comes in at #16.
Due to the fact that the Nordic countries have advanced social programs, it is widely assumed that their taxes are higher than ours. The reality, though, is that tax rates are LOWER in Finland than they are in America. The MAXIMUM personal income tax rate in Finland is 30%, and the maximum corporate income tax rate is 20%. In the United States, those figures are 39.6%.5 and 35%, respectively.
Our public education system isn’t without hope, and it can gradually be made better if we take some commonsense steps. For starters, we can follow Finland’s lead in at least some areas, and at least one idea (universal pre-school) has gotten some traction in recent years.
We can also demand that the people that lead our educational systems are qualified for their job. Arizona’s current Superintendent of Public Instruction does not have any degrees in education, and her only teaching experience comes from a stained glass class that she once taught. She was elected primarily due to her support from the Tea Party, and she narrowly defeated a professional educator who was far more qualified for the job.
Her immediate predecessor was elected primarily due to his support from an organization that operates charter schools. Like his successor, he does not have an education degree, and he’s never taught a class of any kind.
“Just Say No” was not a successful slogan during our war on drugs, and it’s equally ineffective when it comes to teen pregnancy. The state in our country that has the lowest rate of teen births is New Hampshire, which has an age of consent of 18, and mandatory birth control education, starting in elementary school. The state that has the highest teen pregnancy rate, Mississippi, has an age of consent of 16, and has no mandatory sex education or sexually transmitted disease education. When sex education IS taught, it places a high emphasis on abstinence. In Mississippi, teachers are not allowed to discuss the use of condoms, even though 76% of Mississippi teenagers report having sex before the end of high school.
Many of the references in the article above are drawn from a book titled “Reign of Error”, written by a woman named Diane Ravitch. She currently is a research professor of education at New York University, and she was appointed to the National Assessment Governing Board by President Bill Clinton in 1997 and 2001. “Reign of Error” is her 11th book about education, and it’s worth reading, even though its numerous facts and figures mean that it won’t be a quick read by most of us.
Like many cultures, the Finnish culture can provide us with many proverbs.
One that’s especially related to education is this one:
“The world is a good teacher, but it charges a huge fee.”
Saturday, January 10, 2015
The story of a cancer survivor - part 3
If you’re a regular reader, you already know that I’m a cancer survivor, since I’ve already published two articles about my experience:
The story of a cancer survivor
The story of a cancer survivor - part 2
You may also know that I’ve long been a “car nut”, which led me to (eventually) become a car salesman later in life, when I spent nearly 8 years selling cars in 2 different states. The irony of my car sales career is that I did not own a car of my own during my entire sales experience (and still don’t) but managed to sell 2 cars to immediate family members during my career, and more than 600 to other people (some of whom I sold to more than once).
Common sense would tell you that there’s isn’t much of a connection between cancer and cars (the BIG “C” and the little “c”) but I learned this morning that there IS - at least in Arizona.
One of the car auctions that is held early in the year in Arizona is the Barrett-Jackson Collector Car Auction, which is being held this weekend in Scottsdale. This morning’s Arizona Republic had an interesting article about it:
Barrett-Jackson 2015
The roots of the Barrett-Jackson Collector Car Auction go all the way back to 1972, when Russ Jackson and Tom Barrett organized a fund-raising car auction for local charities. Originally called “Fiesta del Auto Excellence”, it was later re-named “Barrett-Jackson Classic Car Auction”, and re-named again in 2006 to “Barrett-Jackson Collector Car Auction” in 2006.
Russ Jackson died at the age of 77 in 1993, after a long struggle with colon cancer. Two years later, his son Brian died of the same disease, at the age of 49, and control of the company passed to his brother Craig, who is now the chairman and CEO of the company.
Like the original company started by Russ Jackson in 1972, the Barrett-Jackson Collector Car Auction is a HUGE fund raiser for charity. Since its inception, the company has raised over $67,000,000 for various charities, one of which is T-Gen, an organization that supports the Barrett-Jackson Cancer Research Fund.
Although the auction has always sold an interesting collection of automobiles (some of which have benefited the charity more than once) this year’s auctions will feature two cars that were built by the famed hot rodder Boyd Coddington, who died in 2008.
My dream car in high school was a ‘57 Chevrolet (which I never actually owned) but none of the cars that I dreamed about were anything like the “Chezoom” that will be auctioned off this weekend.
Another Coddington creation that will be auctioned off this weekend is a 1936 Delahaye (nicknamed “whatthehaye”) that last sold at auction in 2005 - for $550.000.
I’ve never been to the Barrett-Jackson auction, and it’s unlikely that I’ll ever be able to afford to buy one of their vehicles, but it’s encouraging to see that car collecting, a passionate hobby for an awful lot of people, can also be a vehicle (no pun intended) for the good of society.
If you’d like to look at some of the other vehicles that will be auctioned, just click on the link below. You’ll also notice that the link will actually allow you to actually BID on the cars (you can always dream, can’t you?)
Barrett-Jackson - Scottsdale 2015